REDHA

REDHA

ALLAH

ALLAH

KITA

KITA

CARI

CARI

4 minggu pertama di Tahun 2 Semester 1

15 August 2010

Program Kepimpinan Harapan Kali Ke 8
16 - 18 Julai 2010
Akademi Kemahiran Latihan Insan (AKLI),
Kota Tinggi, Johor


Program ini saban tahun dijalankan khas untuk barisan kepimpinan baru Jawatankuasa Kolej Kediaman. Ia mendidik semangat kerjasama dan berpasukan antara kepimpinan. Walaupun kebanyakan LDK telah saya alami tetapi hasilnya berbeza. Program ini berjaya mencari titik penyatuan buah fikiran antara kolej. Perkongsian idea, kerjasama dan sikap toleransi dapat dilihat pada setiap individu.


Pemimpin yang sebenar mestilah seimbang dalam amal rohaninya. Sesi Mantapkan Solatku (saya sediri bagi nama) ini adalah sesi bersama Ustaz Shahrir. Siswi dapat tengok je sebab ini khas untuk pemimpin bergelar Ar-rijal. Lepas ni kena jemput Ustazah lah pula.


Peserta dari Kolej Kediaman Melewar bersama Dr. Rizal dan En Izat.
JKK perlulah mewujudkan hubungan yang baik dengan pihak pentadbiran kolej kerana mereka saling memerlukan bagi membantu menjaga kebajikan penghuni kolej.


JKK akan selalu berurusan dengan pihak pentadbiran Hal Ehwal Pelajar bagi menjalankan aktiviti di kolej.


Inilah barisan pimpinan Kolej Kediaman di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

Forum Perdana Hal Ehwal Islam
22 Julai 2010
Dewan Tunku Ibrahim Ismail,
UTHM


Forum ini dirakamkan oleh RTM istimewa di UTHM bersempena Program Memperingati Jasa Tun Hussein Onn.


Panelnya ialah Ustazah Salbiah dan Ustaz Hj Noh Gadot.
Saya berkesempatan mengutip ilmu pada tajuk Musang Berbulu Ayam sahaja. Siaran lintas langsung ke RTM tak dapat join sebab kena balik awal.

Seminar Pembangunan Mahasiswa Di Kolej Kediaman Peringkat IPT (SEPAKAT) 2010
23 - 25 Julai 2010
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM)
Gombak


Seminar ini berjaya mengumpulkan wakil-wakil jawatankuasa kolej kediaman dan wakil majlis perwakilan pelajar dari seluruh IPTA di Malaysia. JKK juga terasa beban tanggungjawab bagi melahirkan mahasiswa berketerampilan kerana kebanyakan masa mahasiswa dihabiskan di kolej kediaman. Oleh itu bagi merealisasikan impian tersebut, pencantuman idea dan perkongsian pengalaman daripada wakil-wakil universiti akhirnya membentuk resolusi yang dapat dilaksanakan di kolej dan universiti masing-masing.


Antara perkara yang dibincangkan didalam setiap kumpulan untuk pembentangan pada Sidang Pleno ialah Bagaimana membentuk Jaringan Interaksi Di Kalangan Mahasiswa, Mahasiswa Berwawasan dan Berketerampilan Membentuk Usaha Pembangunan Insan Bersepadu dan Melatih Mahasiswa di Kolej Kediman Menganjurkan Program Jati Diri.


Kami diraikan pada Majlis Makan Malam pada malam terakhir seminar. Hasil pembentangan kertas kerja dan forum yang diadakan, pelbagai input berguna dapat saya jadikan bekalan pulang ke kampus. Alhamdulillah, bukan makanan yang sedap dan layanan yang istimewa saya harapkan lagi tetapi saya harapkan lebih banyak perbincangan antara universiti seperti ini diadakan.


UTHM antara universiti yang menghantar peserta teramai selepas tuan rumah.


Bukan suka-suki kami di sini tetapi kami ada misi.


KKM, KKTF, KKTDI, KKTU/KKTSN, KKP, KPTA UTHM bergabung bersama UIA, UM, USM dll.


Panorama indah yang tak akan saya lupakan. Kredit to Noor Hafiza Zainal, My BFF di Kuliyyah Law sebab bagi pinjam baju batik.

Program Jalinan Bestari Komuniti Johor 2 2010
6 - 8 Ogos 2010
Mukim Parit Bakar,
Muar, Johor 


Program ini pernah berjaya diadakan pada tahun lepas. Kini giliran Mukim Parit Bakar untuk menerima kunjungan kami. Alhamdulillah, saya mendapat ibu dan adik-beradik angkat yang sangat baik. Inilah rumah mereka.


Lihat sahaja kereta yang segak beratur di tepi rumah. Boleh gambarkan tak anak-anak Mak Amanah berprofesion apa? Kebetulan semasa kunjungan kami, semua anak Mak Amanah pulang ke kampung sebab ada kenduri. Jadi kami berpeluang jumpa adik-beradik angkat kami.


Gambar di atas mak dan Kak Ana (isteri Abang Hamidon) bersama anak-anak angkat UTHM. Anak kandung Mak Amanah semuanya sangat berjaya. Kak Long adalah Pengarah Pusat Asasi Sains Pertanian di UPM namanya Prof. Dr. Mahiran Hj Basri. Abang Ngah pula Timbalan Naib Canselor (Hal-ehwal Akademik dan Antarabangsa) di UKM, namanya Prof. Dato' Ir. Dr. Hassan Hj Basri. Kak Uda namanya Pn Hjh Mahanom merupakan Pengerusi Persatuan TASKA Negeri Selangor. Anak Mak Amanah yang ke 4 pula bernama Dr. Hamidon Hj Basri merupakan doktor peribadi YDP Agong kalau tak silap di Prince Court Medical Centre dan abang yang bongsu bakal bergelar Ir. juga, Hanafi Hj. Basri merupakan seorang engineer di Kuantan.



Si comel Siti Aminah dan Madu. Ada dua ekor lagi kucing mak. Semuanya comel-comel.




Macam-macam kami buat disana. Ini sesi gotong-royong.


Ini pula rewang warisan. Masak untuk makan malamnya.


Sambil rewang dan gotong-royong, dekat sini diadakan juga Motivasi bersama pelajar sekolah, Rawatan Darussyifa', sukaneka dan banyak aktiviti lagi.


Sukaneka, si cilik makan tembikai.


Friends True Love


Cikgu-cikgu seksyen 1 mencapub sekejap.


Makan malam bersama pemimpin. 


Raja Zarith Sofiah sangat mesra rakyat.


Berbakti pada tanah sebelum pulang. Amanah buat anak-anak untuk tanam anak pokok dan beri pada Mak angkat.

Karnival Aktiviti Pelajar
6 - 9 Ogos 2010
DTII, UTHM


Masa itu seperti pedang, saya takkan benarkan dia potong saya. ;p
Gunakan segala masa dan peluang yang ada untuk buat homework sebab waktu orang lain belajar, saya bekerja jadi waktu orang lain tidur, saya perlu belajar.

Ramadhan: Bulan Transformasi Diri
9 Ogos 2010
Dewan Aktiviti TDI,
UTHM


Penyampaian Ustaz Muhd Shaari sangat memukau.


Walau bekejar masa, sempat saya singgah sekejap untuk kutip ilmu berharga. Bekalan rohani penting ni.

Walau ada masa-masa tak ada aktiviti kolej atau fakulti tapi sebenarnya aktiviti kendiri diri tulah yang paling penting dan sentiasa ada. Masa untuk family dan housemate juga diadakan dalam montly planner dan yang paling penting homework, assignment dan study.

DAKWAH NO 1, JKK NO 2 DAN STUDY BUKAN NO 3

8 comments:

Nat Cure said...

study nombor 0..

August 15, 2010 at 3:52 PM
Mujahadah Amar Ma'ruf Nahi Mungkar said...

no 0? maksudnye?

August 15, 2010 at 5:39 PM
Tg Abdullah said...

Salam ziarah..Tahniah kepada Timb Pengerusi Melewar...
Blog pun lawa..

August 17, 2010 at 3:16 AM
Mujahadah Amar Ma'ruf Nahi Mungkar said...

Syukran Tg Abdullah. :)

August 17, 2010 at 3:20 AM
muhsync said...

salam ziarah..wahh banyak betul aktiviti jue. teringat kenangan lalu masa PKH dan aktiviti zaman belajar degree dulu. pe2 pun saya mendoakan yang terbaek buat jue =)

August 21, 2010 at 8:21 PM
Mujahadah Amar Ma'ruf Nahi Mungkar said...

salam..syukran abg muhsin..
oo, abg dlu JKK Melewar jg kn?
tu la, byk sgt progrm kolej n fakulti, xsmpt pgi progrm abg..
ju pn da xdijemput pn sbb xkomit ey?

August 21, 2010 at 8:31 PM
Cikgu Mardiah said...

salam juy..Raudhatus Syifa' bkn Raudhatul Syifa'

August 21, 2010 at 9:40 PM
Mujahadah Amar Ma'ruf Nahi Mungkar said...

slm..
oo yeke kakak..juy ikut huruf jawi nye.. :p

August 21, 2010 at 9:47 PM

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails