REDHA

REDHA

ALLAH

ALLAH

KITA

KITA

CARI

CARI

Kejayaan Pelajar Kegembiraan Guru

19 December 2013

Alhamdulillah, Allahuakbar!

say Alhamdulillah, thank you Allah.. — feeling blessed.

Apa yang menggembirakan bagi seorang guru adalah kejayaan anak didiknya dan saya sangat merasainya kini. Gembira kerana ilmu yang dicurahkan telah diterjemahkan kembali. Semoga apa yang dipelajari, diaplikasi dalam kehidupan mereka. ^_^


Harapan guru

Terimbau tragedi mendenda 3 Bakti. 
Cikgu bagi spot question, dimanahkan untuk menyiapkannya di rumah dan bawa kembali pada keesokan harinya untuk dibincangkan..tapi hampa. Hanya 5 orang yang bawa dan siapkan tugasan yang diberi. Apa lagi, kena denda la. Hero-hero Penang katakan, dah bersiap sedia tadah tangan nak kena rotan. Cikgu pun hayun rotan dan ketuk meja kuat-kuat sambil memberi amaran keras. 

"Cikgu nak awak salin semula soalan 1-60 siap dengan jawapan. Siapa tak siap jangan balik!"

Tapi ada pulak yang menjawab "Aiya cikgu, rotan saja la. Saya tak mau salin. Penatlah."
Kalau cikgu rotan awak, apa yang awak dapat cuma sakit. Cikgu pula boleh kena dakwa dekat mahkamah nanti.
Saya cuma balas ringkas "Cikgu hanya beri denda yang bermanfaat  untuk awak."

Apa yang seorang guru lakukan mestilah untuk suatu kebaikan. Rotan sahaja untuk apa. Kalau salin, secara tak langsung mereka membaca dan mengingat soalan dengan jawapan yang betul. InsyaAllah akan membantu dalam exam nanti.


I may not be as smart as you people all #3A4B1C #PMR13!! — feeling frustrated.

Anak-anak cikgu yang dikasihi,
Gagal bukan bermakna dunia telah berakhir tapi gagal adalah satu ujian daripada Allah. Malah orang yang cemerlang itu juga satu ujian yang lebih besar Allah beri padaNya. 

Lihatlah PMR ini bukan sekadar satu peperiksaan tetapi lebih daripada itu. PMR juga boleh menjadi penanda aras antara hubungan seseorang dengan Allah. 

“Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.” Surah Asy-Syuura ayat 30.

Audit diri, muhasabah dan fikir kembali. Dalam pada kita sedih dengan keputusan yang diperoleh pernahkah kita bersyukur atas nikmat yang Allah beri? Adakah setimpal usaha kita dengan apa yang kita peroleh? Bukan itu sahaja, adakah cukup erat hubungan kita ketika kita merayu mengharap suatu kejayaan daripadaNya?

Ayuh,
Teruskan mendaki, kerana puncak sedang menanti anda. Anda masih ada peluang lagi untuk terus berusaha. Maka, jangan kecewa, pandang secara rasional. Senyum dan terus berusaha. ^_^

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails