REDHA

REDHA

ALLAH

ALLAH

KITA

KITA

CARI

CARI

PJJ Kemanisan Berumah Tangga..

07 January 2016


Ramai kawan2 post ttg kesedihan perkahwinan jarak jauh..sy jg pernah hadapinye..9 bulan..tempoh yg singkat tp cukup rasa terseksa dlm bahagia..lebih bahagia bile kite mendapat ganjaran drpd sifat SABAR..

Utk sahabat yg berpjj, jgn gundah gulana..jdkn tempoh ini, merupakan saat yg plg bermanfaat & akan diingati sbg kenangan yg sgt manis..

1. Takruf Cinta
Hari ke 5 sy sudah ditinggalkan suami di tempat sy perlu bekerja..sudahlah xberapa kenal, xpernah bercinta, xkenal perangai..tp kn bile2 muhasabah semula, org da kahwin 2,3 tahun, bercinta 4,5 tahun pn masih belum mengenali pasangan..

Dalam tempoh ini lah kami saling berkenalan dan bercinta..wasap ayat2 manis, bergayut ditelefon berjam2..kalau duduk same2, buat ape nk telefon lame2 kan..perlahan2, semakin hari semakin rindu..dulu malu2, lame2 bile free je mesti telefon..

2. Ladang pahala
Pernah terasa diri ini isteri part time..huhu
Tak mampu utk solat jemaah bersama2..dpt berjemaah bile jumpa je..xdpt tahajud same2, puasa same2..xdpt sediakan makan, minum & pakaian utk suami..

Ketahuilah sebenarnya saling rindu-rinduan jg mendapat ganjaran pahala sbb rindu pd yg halal..tak dapat mengaji same2? Boleh je sebenarnye..lps maghrib sy akn telefon suami, sy pegang quran sy & mengaji sambil disemak oleh suami melalui telefon..haa, xsusah pn..teknologi smkn canggih..

Bile jarang jumpe jg, kuranglah dosa kite pd suami..

3. Sweet mcm gula2
Kami pernah salah faham..suami balik dlm keadaan hati terluka..lps hantar suami di stesen bas, baru sy tahu sy ade buat salah..patutlah suami lain mcm & sy xsempat minta maaf..
Maaf di wasap, maaf di corong telefon xsama dgn maaf yg dilafazkan dgn bertentangan mata..

Sy ambil keputusan utk pergi ke tempat kerja nya..suami pernah kate dia izinkan sy ke mana2 jika dia tak ada utk mudahkan urusan sy..jd jam 3 bergerak, sampai jam 5..nasib baik ofis tak tutup lg..masa tu sy kirimkan satu kotak yg penuh dgn kata2 maaf didalam botol berisi kapal, gambar2 nikah, conversation sblm kahwin dan cokelat..hihi..tp mase tu xbrani jg nak jumpa, jd tinggalkan pd guard & pulang..

Dalam perjalanan pulang, suami tanya dah ade dkt mana..sy bagitahu lokasi dan die letak..hampa..itu je die nak tanya..sepanjang perjalanan berlinangan air mata sama mcm keadaan diluar kereta..hujan lebat xhenti2..xdpt jumpa suami, xdpt maaf dr suami..lebih kurang sudah sejam lebih perjalanan, suami suruh berhenti tepi jalan..rupanya die kejar dgn motor dlm keadaa basah kuyup & kesejukan hulurkan cokelat yg sy suka..Allah.. 😭




Dapat mohon maaf, suami bawa makan & hantar pulang..

Xhabis disitu, suami jg balas adegan hindustan tu..keesokan harinya lps keje, suami pulang ke rumah..dihulurkan telefon..berkumandang lagu tema tunang kami sambil die pegang note yg ditulis kata2 manis...gaya ala2 style suami dena bahrin buat tu..hmm makin hari jd makin syg..

Nikmatilah setiap saat yg Allah kurniakan kpd kita..jadikan ia bermanfaat..

Terima kasih ya Allah atas segala nikmatMu..

Indahnya nikmat sabar, Allah akan bagi hadiah yg lebih besar..
Mari kita sama2 muhasabah..

1 comments:

Nat Cure said...

Lama tak update blog. Heh.

January 8, 2016 at 7:19 PM

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails