REDHA

REDHA

ALLAH

ALLAH

KITA

KITA

CARI

CARI

Yang Berat Sama Dipikul, Yang Ringan Sama Dijinjing

31 January 2015

Assalamu'alaikum..

Alhamdulillah, di pagi 31 Januari ini kita dapat...
eh eh, ini dialog pagi tadi..Emcee cilik tak berbakat..

Kalam cinta hari ini berkaitan NIKAH! Oh Nikah.. Kebetulan hari ini sudah masuk juzu' 5 terkandung Surah An-Nisa' iaitu Surah ke 4.."......... maka berikanlah kepada mereka maskahwinnya (dengan sempurna), sebagai suatu ketetapan (yang diwajibkan oleh Allah). Dan tiadalah kamu berdosa mengenai sesuatu persetujuan yang telah dicapai bersama oleh kamu (suami isteri), sesudah ditetapkan maskahwin itu (tentang cara dan kadar pembayarannya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana." (Surah an Nisaa': 24)

Sebahagian kisah asbabun nuzul sebahagian ayat 24 iaitu ayat di atas ialah berkaitan maskahwin..

Dalam satu riwayat ada dikemukakan bahawa orang Hadhrami telah membebani kaum lelaki mereka dengan mengenakan pembayaran mahar (maskahwin) yang tinggi supaya mereka tidak dapat membayar pada masa yang telah ditetapkan. Dengan cara ini penambahan kepada pembayaran tersebut dapat dilakukan.

Maka turunlah ayat ini (Surah an Nisaa': 4:24) sebagai penentuan kepada pembayaran maskahwin dengan mengikut keredhaan di antara kedua belah pihak. (Diriwayatkan oleh Ibnu Jarir dari Ma'mar bin Sulaiman dari bapanya)

Maskahwin & Hantaran

Pada suatu ketika dulu ayah amat tegas dalam penetapan hantaran bagi saya. Tapi suatu ketika itu juga ayah tak kisah tentang berapa nilainya kerana nilai wangnya susut dek seorang lelaki soleh yang tidak ternilai harganya..

Syukur tak ku sangka. Cempedak menjadi nangka. hehe
InsyaAllah pasti yang sedikit itu lah besar barakahnya..

Dulu ayah yang menetapkan tapi kini Allah yang memberi. Bila kita ikhlas, syukur dan meletakkan sepenuh pengharapan pada Allah pasti Allah memberi apa yang kita mahu. Sayang Allah & sayang ayah.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails