REDHA

REDHA

ALLAH

ALLAH

KITA

KITA

CARI

CARI

Apa itu Valentine's Day?

12 February 2011


Budaya menyambut Hari Kekasih kini semakin popular di kalangan anak-anak muda. Bahkan turut menjadi tradisi bagi golongan dewasa. Apabila menjelangnya bulan Februari, didapati iklan-iklan tentang sambutan Valentine's Day ini boleh didapati di mana-mana sahaja, yang sekaligus menyemarakkan jiwa remaja untuk menyambutnya.
Benarlah sebagaimana ucapan Saidina Umar al-Khattab yang menyatakan:

“Kita adalah suatu bangsa dan golongan yang telah dimuliakan Allah apabila kita berpegang dengan ajaran Islam, akan tetapi sekiranya kita mencari kemuliaan dengan selain daripada Islam, sudah tentu Allah akan menimpakan kepada kita kehinaan!”.

Sambutan Hari Kekasih atau dikenali sebagai Valentine’s Day adalah antara pencemaran agama dan budaya dalam masyarakat Islam sekarang. Sambutan Valentine’s Day ini kononnya adalah untuk menyemarakkan hubungan kasih sayang sesama manusia, lalu masyarakat Melayu tidak terkecuali begitu bersungguh-sungguh membuat persediaan untuk menyambut Hari Kekasih ini yang jatuh pada tanggal 14 Februari pada setiap tahun.

Ensiklopedia Katolik menyebutkan tiga versi tentang Valentine, tetapi versi terkenal adalah kisah Pendeta St.Valentine yang hidup di akhir abad ke 3 M di zaman Raja Romawi Claudius II. Pada 14 Februari 270 M Claudius II menghukum mati St.Valentine yang telah menentang beberapa perintahnya. Claudius II melihat St.Valentine mengajak manusia kepada agama Nasrani lalu dia memerintahkan untuk menangkapnya.
Dalam versi kedua , Claudius II memandang lelaki bujang lebih tabah dalam berperang daripada mereka yang telah berkahwin yang sejak awal menolak untuk pergi berperang. Maka dia mengeluarkan perintah yang melarang pernikahan. Tetapi St.Valentine menentang perintah ini dan terus mengadakan majlis pernikahan di gereja secara sembunyi-sembunyian, tetapi akhirnya diketahui lalu dia dipenjarakan. Dalam penjara dia berkenalan dengan anak perempuan seorang penjaga penjara yang diserang penyakit. Ia mengubatinya sehingga sembuh dan jatuh cinta kepadanya. Sebelum dihukum mati, dia mengirim sebuah kad yang bertuliskan "Dari yang tulus cintanya, Valentine." Hal ini terjadi setelah anak tersebut memeluk agama Nashrani bersama-sama 46 kerabatnya.
Versi ketiga menyebutkan ketika agama Nasrani tersebar di Eropah, di salah satu desa terdapat sebuah tradisi Romawi yang menarik perhatian para pendeta. Dalam tradisi itu para pemuda desa selalu berkumpul setiap pertengahan bulan Februari. Mereka menulis nama-nama gadis desa dan meletakkannya di dalam sebuah kotak, lalu setiap pemuda mengambil salah satu nama dari kotak tersebut, dan gadis yang namanya keluar akan menjadi kekasihnya sepanjang tahun. Ia juga mengirimkan sebuah kad yang bertuliskan " dengan nama tuhan Ibu, saya kirimkan kepadamu kad ini."
Akibat sulitnya menghilangkan tradisi Romawi ini, para pendeta memutuskan mengganti kalimat "dengan nama tuhan Ibu" dengan kalimat " dengan nama Pendeta Valentine" sehingga dapat mengikat para pemuda tersebut dengan agama Nashdrani.
Versi lain mengatakan St.Valentine di-dtanya tentang Atharid, tuhan perdagangan, kefasihan, makar dan pencurian, dan Jupiter, tuhan orang Romawi yang terbesar. Maka dia menjawab tuhan-tuhan tersebut buatan manusia dan bahawasanya tuhan yang sesungguhnya adalah Isa Al Masih, oleh kerana itu dia dihukum mati.
Berdasarkan sejarah asal-usul sambutan Valentine's Day ini, mengapakah masih terdapat umat Islam yang masih menganggap bahawa Hari Valentine itu begitu istimewa? Mengapakah masih terdapat umat Islam yang hanya mengikut budaya Barat secara membuta tuli dan semberono sedangkan mereka mengetahui siapakah sebenarnya St. Valentino itu?! Nabi saw bersabda dalam sebuah hadis sahih yang bermaksud:

'Sesiapa yang melakukan perbuatan yang menyerupai sesuatu kaum, maka ia turut termasuk bersama golongan tersebut.'

Semoga Allah melindungi kaum muslimin dari segala fitnah (ujian hidup), yang tampak ataupun yang tersembunyi dan semoga meliputi kita semua dengan bimbingan-Nya.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails